Wat is hoog dividend beleggen?
21 december 2019 

Wat is hoog dividend beleggen?

Als je wilt beleggen in aandelen, zijn er verschillende strategieën die je kunt hanteren. Zo kan je beleggen op basis van technische analyse, waarde beleggen of bijvoorbeeld hoog dividend beleggen. Deze strategieën zijn in sommige gevallen te combineren. In dit blog wil ik focussen op hoog dividend beleggen. Deze vorm past het beste als je op zoek bent naar een aanvullend (passief) inkomen.

Aandelen en dividend

Voor mensen die (relatief) onbekend zijn met beleggen, een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Koop je 10 aandelen van Walt Disney, dan ben je mede eigenaar van dat bedrijf! Als aandeelhouder heb je verschillende rechten, zo kan je bijvoorbeeld naar een aandelenvergadering.

Sommige bedrijven keren een deel van de winst uit aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Dit is waar we in dit artikel verder op in willen gaan.

In het geval van Walt Disney, is de koers op 20 december 2019 $ 146,88. In 2019 hebben ze een totaal van $ 1,72 aan dividend uitgekeerd. Dit bedrag krijg je als aandeelhouder gestort op je rekening. Dit kan je gebruiken om nieuwe aandelen te kopen, maar je kan dit geld ook zien als een inkomsten bron.

Bij Walt Disney is het rendement van je dividend ten opzichte van de koers iets meer dan 1%. Je hoeft hier niks voor te doen, maar toch valt het een beetje tegen. Tijd om te kijken of dit beter kan!

Beleggen ingewikkeld? Je kan mijn portefeuille (inclusief stappenplan voor beginners) gratis hier opvragen!

Aandelen selectie dividend aandelen

De titel van dit blog is 'hoog dividend beleggen'. Voor je gaat beleggen, is het belangrijk om te kijken wat jij belangrijk vindt als het gaat om het selecteren van aandelen die dividend uitkeren. Ik zal mijn selectiecriteria straks met jullie delen. Eerst wil ik mijn definite van aandelen met een hoog dividend stellen. In mijn ogen moet een bedrijf minimaal 6% dividend uitkeren, anders is het niet interessant genoeg voor mij. 6% dividend is vrij veel, maar bedrijven met gezonde winstmarges en een goede cashflow kunnen dit betalen. Kanttekening is wel dat bedrijven dit geld niet kunnen investeren in hun eigen bedrijf en daardoor minder snel groeien.

Voor het selecteren van aandelen hanteer ik de volgende selectie criteria:

  • Minimaal 5% dividend
  • Keert al minimaal 4 jaar aaneengesloten regelmatig dividend uit
  • Een Koers-Winst verhouding van <15
  • Boekwaarde per aandeel van < 2.0
  • Ruim voldoende cash flow voor dividend betalingen
  • Gezonde verhouding eigen vermogen / vreemd vermogen
  • Gezonde rentabiliteit van eigen vermogen en vreemd vermogen
  • Ik moet snappen wat het bedrijf verdienmodel van het bedrijf is

Aan de hand van deze selectie vallen populaire bedrijven als Tesla af. Op 1 januari was de koers ongeveer $ 300 en de winst per aandeel iets meer dan $ 2. De koers winst verhouding is ongeveer 150, ver boven de 15. Daar komt bij dat ze geen dividend uitkeren, dus geen directe inkomsten opleveren. Shell daarentegen keert ongeveer 1,70 aan dividend uit op een koers van ongeveer € 25,-. Dit is boven de 6%, de koers/winstverhouding is 9,5 en de boekwaarde per aandeel is 1,7. Shell is vanuit het optiek van hoog dividend beleggen, dus veel interessanter dan Tesla.

Ik beleg op basis van fundamentele analyse. Ik kijk naar de cijfers van het bedrijf, bepaal een richtprijs die ik het bedrijf waard vind en vergelijk dit met de huidige koers. Als alle lichten op groen zijn overweeg ik het aandeel op te nemen in mijn portefeuille.

Wil je meer weten over eenvoudige richtlijnen om te beleggen die vergelijkbaar zijn, dan kan je bijvoorbeeld het boek 'De intelligente belegger' van Benjamin Graham of 'Aandelen selecteren als waardebelegger' van Ruerd Heeg lezen.

Nederlandse dividend aandelen

Beleggen in Nederland is in de basis anders dan bijvoorbeeld in beleggen in Amerika. Als je bij een bank om beleggingsadvies vraagt, kijken ze eerst naar het risico dat je bereidt bent te lopen. Vervolgens kijken ze naar je beleggingshorizon (aantal jaren dat je je geld kunt/wilt missen) en vervolgens beleggen banken het voor je in beleggingsfondsen, met spreiding over aandelen, obligaties en spaargeld. Op deze manier loop je minder risico. Er wordt niet/nauwelijks gekeken naar dividend, maar alleen naar potentiële groei van de portefeuille op basis van in het verleden behaalde resultaten.

Mijn insteek (die meer Amerikaans is), draait niet om potentiële groei, maar om dividenduitkeringen. Als het bedrijf (en de waarde van de aandelen) stijgt, is dat mooi meegenomen, maar dat vind ik minder van belang.

Met oog op dit verschil, is beleggen in Nederland minder interessant. Beursgenoteerde ondernemingen in Nederland keren niet allemaal structureel (ieder jaar/kwartaal) dividend uit. De bedrijven die wel dividend uitkeren, halen lang niet altijd de 6% die ik als ondergrens hanteer. Aegon, ING, ABN AMRO, Unibail-Rodamco-Westfield en Shell lijken in 2019 de enige op de AEX genoteerde aandelen te zijn die wel 6% halen en dus in aanmerking komen voor een 'hoog dividend' aandelen portefeuille (zonder verdere analyse of de huidige koers geschikt is).

Amerikaanse dividend aandelen

In Amerika beleggen meer mensen en staat niet de potentiële groei van de waarde, maar het dividend centraler. De keuze uit hoog dividend aandelen is in Amerika veel ruimer. Waar op de AEX vooral de financials sterk staan, kan je in Amerika veel beter gespreid beleggen. Veel oliebedrijven (zoals Occidental Petroleum), maar ook Macy's, en Iron Mountain komen ruim boven de 6% dividend uit.

Omdat dividend een centrale rol heeft, is wetgeving er ook meer op ingericht. Er zijn verschillende bedrijfsvormen die wettelijk verplicht 90% van de winst als dividend moeten uitkeren. Twee voorbeelden zijn

  • REIT (Real Estate Investment Trust
  • BDC (Business Development Company

Een REIT is een fonds dat in onroerend goed en gelieerde producten belegd. Een voorbeeld is Apple Hospitality REIT (focus op vastgoed voor hotels).

BDC's zijn eigenlijk soort beleggingsfondsen, die opgericht zijn om andere bedrijven financieel te stimuleren door er een belang in te nemen. Dit is echter met fiscaal gunstigere voorwaarden, waardoor de marges hoger zijn.

Beide vormen keren vaak 7% tot 12% dividend uit. Je kan vrij divers beleggen, omdat REIT's en BDC's zich vaak op een branche richten en soms ook internationaal investeren. Er zijn beleggers die alleen in dit soort bedrijven investeren, maar dat gaat mij te ver (vanwege te beperkte spreiding en valuta risico EUR/USD). Toch is de Amerikaanse beurs zeer interessant als je je wilt focussen op hoog dividend beleggen.

Let op dat niet alle brokers Amerikaanse aandelen aanbieden. Persoonlijk beleg ik bij DEGIRO, vanwege het goede aanbod, inclusief Amerikaanse aandelen, in combinatie met zeer lage kosten!

Wil je meer lezen over hoog dividend beleggen in amerikaanse aandelen? Dan adviseer ik je het boek 'Beter beleggen dan je bank' van Fred Hendriks te lezen.

Als je goed zoekt zijn er natuurlijk ook nog alternatieven voor een hoog rendement, zoals peer to peer lenen. Wellicht iets om ook naar te kijken!?

Wil je meer weten over dividend beleggen? Schrijf je in op onderstaande nieuwsbrief!

Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies, iedere vorm van beleggen is een actie die je zelf uitvoert. www.mindset-business-finance.com, de schrijver van dit blog of enig ander persoon aan dit stuk gelieerd kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele financiële verliezen of andere vormen van schade!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen