Meest gemaakte fouten met sparen
11 december 2020 
in Sparen

Meest gemaakte fouten met sparen

Bijna iedereen spaart door geld. Het klinkt gek, maar er zijn best wel wat fouten (of eigenlijk valkuilen) die ervoor zorgen dat sparen niet altijd lukt. Je boekt wel geld over, maar op een of andere manier moet je toch altijd weer geld terug boeken en hou je geen of nauwelijks geld over. Tijd om de grootste fouten te delen als het gaat om sparen.

Sparen aan het einde van de maand

Sparen kan ieder op moment, maar veel mensen kiezen ervoor om aan het einde van de maand (lees: vlak voor je je salaris ontvangt) te sparen wat op je betaalrekening over is. Is dat logisch? Hoeveel mensen hoor je roepen 'aan het einde van mijn geld is er altijd nog een stukje maand over'? Het klinkt als een open deur, maar als er geld op je betaalrekening staat, gaat bijna altijd op. Daar staat tegenover, dat als je nog een week moet wachten tot je je salaris krijgt, maar je bijna geen geld meer hebt, je ineens rond kan komen van veel minder (je kan het dus wel!).

Tip: spaar direct zodra je je salaris ontvangt een deel. Blijf hier dan ook echt de rest van de maand vanaf. Op deze manier weet je precies wat je die maand uit kan geven en bega je niet de fout dat er niks meer over is om te sparen aan het eind van de maand.

Beter worden in sparen? Doe mee met onze spaarchallenge!

Teveel sparen

Dit klinkt gek, maar teveel sparen is ook een van de fouten rondom sparen. Je ontvangt je salaris en je boekt meteen 20% over naar je spaarrekening. Vervolgens ben je halverwege de maand en kom je al niet meer uit. Dan boek je toch snel even terug? Als je hier een gewoonte van maakt, wordt de drempel om geld van je spaarrekening af te halen steeds lager (21e paar schoenen kopen? ik boek wel wat terug). Het resultaat? Je het bedrag op je spaarrekening groeit niet (sterker nog, waarschijnlijk blijft er niks over).

Je kan beter een klein bedrag overmaken naar je spaarrekening, waar je daadwerkelijk vanaf blijft, dan een groot bedrag, waarvan je alles weer terug boekt!

Niet weten waarvoor je spaart

Dit is misschien wel de meest gemaakt fout als het om sparen gaat: sparen zonder doel. Sparen is leuk, maar waarom spaar je eigenlijk? Voor wanneer er 'iets' stuk gaat? Eerder met pensioen? Voor een wereldreis? Om een passief inkomen op te bouwen?
Als je geld van je spaarrekening haalt en het doet niet op een of andere manier 'pijn' (gaat ten kosten van een doel), dan is de drempel laag en haal je veel makkelijker geld van je rekening. Zorg dat je precies weet waarvoor je spaart.

Het helpt om je spaarrekening in te delen in digitale spaarpotjes. Voor ieder doel maak je een apart 'spaarpotje'. Ik heb ongeveer 5 spaarpotjes. Een voorbeeld van een van mijn potjes is 'huis verduurzamen'. Iedere euro die hier op staat mag er pas af worden gehaald als ik moet betalen voor het verduurzamen van mijn huis (isoleren, zonnepanelen etc.) en anders blijft het gewoon staan. Maak spaarpotjes per doel en wees vervolgens streng. Kom er pas aan als je je doel bereikt heb!

Focus op inkomsten in plaats van uitgaven

Geld verdienen is leuk. Opslag krijgen of van baan wisselen waardoor je meer gaat verdienen ook. Toch is meer geld verdienen niet de sleutel tot sparen. De auteur van het boek rich dad, poor dad Robert Kiyosaki heeft hier een mooie quote voor:

It's not how much money you make, but how much money you keep

Dit is mijn invulling: het maakt niet uit hoeveel geld je verdient, maar hoeveel geld je daarvan houdt. Als je nu € 1.000,- ontvangt en je maakt alles op, dan doe je dat ook als je € 5.000,- of € 25.000,- verdient. Het is jouw gedrag en jouw keuze om alles uit te geven (dit heb ik ook de eerste 10 jaar van mijn werkzame leven gedaan overigens). Maak er een gewoonte van om een vast percentage te sparen (begin met enkele procenten, maar richt op 10% of meer over een paar jaar), dan maakt het niet uit hoeveel je verdient, je spaargedrag is blijvend.

Geld lenen terwijl je spaargeld hebt

Het verdienmodel van een bank (of andere kredietverstrekker) is eenvoudig. Ze trekken (spaar)geld aan en betalen hier (soms) rente voor. Vervolgens lenen ze dit geld uit tegen een (veel) hoger rentepercentage. Het verschil tussen wat ze betalen en ontvangen, minus de kosten is de winst (dit is een extreem vereenvoudigd voorbeeld, maar in de basis wel hoe het werkt).

Als je geld leent, bijvoorbeeld door rood te staan op je betaalrekening, middels een doorlopend krediet, credit card of voor een auto, dan betaal je daar veel geld voor. Heb je spaargeld (waar je nauwelijks wat voor krijgt) en leningen dan verlies je geld. Voor je gaat sparen, los eerst je leningen af! Heb je spaargeld, gebruik dit om je leningen af te lossen. Uitzondering is je hypotheek met een lage rente. Uiteraard wil je hier ook op aflossen, maar dit kan zodra je een goede spaarbuffer hebt.

Kortom: heb je een lening, los hem zo snel mogelijk af!

Teveel verleidingen toelaten

Alleen in Nederland wordt er per jaar (in 2018) voor € 2,2 miljard(!) uitgegeven aan reclame. Reclame op tv, folders die op de deurmat vallen, nieuwsbrieven van vrijwel elke winkelketens, borden aan lantaarnpalen, advertenties van Google en alle apps van de winkels waarvan je koopt op je telefoon die je pushberichten versturen zijn enkele voorbeelden. Het doel van reclame is zorgen dat jij geld uitgeeft. In de basis is dit geen probleem, maar geld uitgeven is wat je juist wilt minderen als je meer wilt sparen.

Om te zorgen dat je minder in verleiding wordt gebracht kan je zorgen dat je minder reclame ontvangt. Gooi apps van winkelketens van je telefoon (zodat je geen pushberichten meer krijgt), plak een nee/nee sticker op je brievenbus en schrijf je uit voor nieuwsbrieven. Zo bouw je een filter tegen verleiding. In plaats van reactief (trigger van een reclame) iets te kopen, ben je eerder geneigd pas iets te kopen als je het echt nodig hebt.

Wat mij enorm heeft geholpen is om de vraag te stellen 'word ik hier echt gelukkiger van'. Met gelukkiger bedoel ik dan niet het eenmalige moment dat je nieuwe kleren aan doet (daarna zijn het gewoon kleren), maar echt op de lange termijn. Word ik er niet gelukkiger van? Heb ik het niet ECHT nodig? Dan koop ik het niet. Pas dit toe en je zult zien dat je ineens veel minder koopt!

Hoe kan je wel goed worden in sparen?

Goed sparen (of minder fouten maken met sparen) is vooral een kwestie van veranderen van gedrag. Dit maakt het meteen lastig. Een app van je telefoon af gooien is zo gedaan, maar dat maakt je helaas niet meteen goed in sparen. Verandering van spaargedrag is uitdagend maar toch niet onmogelijk. Om doorzetters echt te helpen heb ik een spaarchallenge van 28 dagen opgezet. Makkelijk is het niet, maar hou je het vol, dan heb je daar de rest van je leven profijt van!

Meer weten? Ga naar onze spaarchallenge pagina. Ben je iemand die graag meteen actie onderneemt? Schrijf je dan nu in!

Welke fouten maak(te) jij als het gaat om sparen? Laat het me hieronder weten in een reactie!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen