Hoeveel geld je zou moeten sparen voordat je gaat beleggen
29 januari 2021 
in Sparen

Hoeveel geld je zou moeten sparen voordat je gaat beleggen

Deze tips zijn van Ik ben Jan Modaal, een blog over persoonlijke financiën, vermogensopbouw en financiële vrijheid. Daarnaast is Jan Modaal ook de ontwikkelaar van Money Game: de leukste en makkelijkste manier om je geldzaken te regelen.

Sinds het ontstaan van Corona is het aantal particuliere beleggers explosief gestegen, tot bijna 20% meer dan in eerste maanden van 2020. Terwijl een groot deel van ons land stil ligt, is er juist veel gaande op de beurs. Op het moment van schrijven staat de AEX hoger dan vóór Corona en het afgelopen jaar zijn er allerlei records verbroken. Combineer deze positieve berichten met het feit dat sparen niks meer oplevert en dan is de stijgende interesse in het beleggen makkelijk te verklaren.

Sparen of beleggen?

Steeds meer mensen vragen zich dan ook af of ze nog wel geld moeten sparen of dat ze het niet beter kunnen gebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld voor het extra aflossen op de hypotheek, zodat je op lange termijn veel geld kunt besparen. Ook investeren en beleggen wordt vaak genoemd als alternatief. In het eerdere artikel Sparen of beleggen, wat is slim? werd al uitgebreid besproken dat je écht eerst spaargeld moet hebben (en houden!) voordat je überhaupt begint met beleggen. Om het kort samen te vatten:

  • Spaar eerst je buffer bij elkaar en laat dit op jouw spaarrekening staan.
  • Is je buffer groot genoeg? Dan kun je al het extra spaargeld gebruiken om te beleggen.

Stel je hebt €15.000 euro spaargeld en jouw buffer zou €12.000 euro moeten bedragen. Laat dan €12.000 euro op jouw spaarrekening staan en beleg alleen de €3.000 euro die je “over” hebt. Nu is de hamvraag natuurlijk: hoe hoog zou jouw buffer moeten zijn?


Zo bereken je hoeveel geld je zou moeten sparen

Er zijn verschillende manieren om te berekenen hoeveel spaargeld je zou moeten hebben. In mijn eigen methode Money Game houd ik zelfs twee spaarpotten aan: een spaarpot voor onvoorziene uitgaven én een buffer. Het spaarpotje voor onvoorziene uitgaven zou even hoog moeten zijn als één maand aan uitgaven. Stel jouw maandelijkse uitgaven bedragen €2.000 euro per maand, dan zou je dus €2.000 euro in dat spaarpotje moeten hebben. Zie dit spaarpotje als een dijk: het houdt in eerste instantie de overstroming tegen. De buffer is bedoeld voor wanneer de dijk het niet meer houdt. Door een apart potje te maken voor onvoorziene uitgaven, vergroot je de kans dat het buffersparen gaat lukken. Hoe groot jouw buffer zou moeten zijn? Ik zal hieronder twee manieren noemen waarmee je dit kunt uitrekenen.

01. Houd 6 maanden aan uitgaven aan

Dit is een vuistregel die veel mensen aanhouden: bereken hoe hoog jouw maandelijkse uitgaven zijn en doe dit keer zes. Dus stel jouw maandelijkse uitgaven zijn €2.000 euro dan zou jouw buffer dus €12.000 euro moeten bedragen. Het is inderdaad aan de hoge kant, maar het is wél heel belangrijk om genoeg spaargeld te hebben. Ook dat hebben we geleerd tijdens de Coronacrisis: niks is vanzelfsprekend.

02. Gebruik de Nibud Bufferberekenaar

Het Nibud heeft een handige rekentool waarmee je kunt uitrekenen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn. Deze tool houdt ook rekening met onder andere de waarde van jouw auto en het feit of je een koopwoning of een huurwoning hebt. Kortom: deze tool kijkt ook naar wat je hebt en niet alleen naar jouw uitgaven.

Jij kunt zelf het risico het beste inschatten

Welke van de twee manieren voor jou het beste is? Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt. Als voorbeeld: als onverwachts mijn auto stuk zou gaan, zou ik geen nieuwe auto kopen. Daar gaat het Nibud echter niet vanuit, omdat de meeste mensen natuurlijk wél een nieuwe auto nodig hebben. Dus ja, zo’n tool is handig, maar bereken ook voor jezelf wat je zou doen in bepaalde situaties en bepaal ook zelf welk risico je wel of niet zou willen lopen. Jij kunt zelf het beste inschatten wat voor jou een goed bedrag is om aan te houden als buffer.


Hoeveel sparen om daadwerkelijk mee te beleggen?

Dus eerst sparen voor het spaarpotje voor onvoorziene uitgaven, dan sparen voor jouw buffer en daarna pas sparen om te beleggen. Hoeveel je zou moeten sparen om daadwerkelijk mee te beleggen? Dat hangt geheel af van je eigen wensen. Tegenwoordig kun je op een laagdrempelige manier al beleggen vanaf een paar tientjes. Je hoeft dus niet eerst te wachten tot je duizenden euro’s hebt om te beleggen.

Namens mindset-business-finance.com: Bedankt Jan Modaal voor dit artikel! Wil je meer weten over de auteur of middels een leuk spel je spaargedrag een boost geven? Bestel hier de Money game van ikbenjanmodaal.nl!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen