Hoe vind je de ETF die bij jou past?
05 juli 2021 

Hoe vind je de ETF die bij jou past?

Beleggen in ETF's, dat is de trend van de afgelopen jaren. Zowel proffesionele beleggers, als particulieren beleggen in ETF's. Maar wat is een ETF? En er zijn er duizenden, hoe vind je precies die ene of enkele ETF's die bij jou passen? Ik ga je in dit artikel helpen deze vragen te beantwoorden.

Wat is een ETF?

Voor we beginnen: Wat is een ETF nou eigenlijk. ETF staat voor Exchange-Traded Fund (ook wel 'Index tracker' genoemd). Goed verhaal, maar dat zegt dus eigenlijk nog niks. In Jip en Janneke taal, het is gewoon een mandje aandelen (of obligaties, grondstoffen etc.). Neem een ETF die de AEX volgt. De AEX is een index waar de 25 grootste Nederlandse bedrijven (zoals Shell) aan staan genoteerd. Wil je in al die 25 de bedrijven beleggen, dan kan je ze allemaal individueel kopen, je kan ook voor een paar tientjes een ETF kopen die de AEX volgt. Gaat de AEX 1% omhoog? Doet jouw ETF dat ook (net als naar beneden overigens). 

ETF's zijn er in alle soorten en maten. Ze kunnen de goudprijs volgen, iedere Index (zoals de AEX, de Dow Jones, NasDaq etc.), maar kan ook gericht zijn op een branche, zoals technologie, duurzame energie, canabis (echt waar), of zelfs cryptocurrencie. Voor vrijwel alles wat een koers heeft, is er een ETF. 

De belangrijkste drie voordelen (in mijn ogen) om te beleggen in ETF's: lage kosten (vaak maar enkele tienden van een procent), er is altijd een ETF die bij je past en je kan met lage bedragen toch een mooie gespreide beleggingsportefeuille opbouwen. 

Met welk doel wil je beleggen?

Oké, je weet nu wat een ETF is. Maar voor je een keuze kan maken, moet je eerst weten wat je wilt bereiken met beleggen. Doe je dit niet, ben je geneigd om bij een klein beetje winst alweer je aandelen te verkopen, dat is zonde. De standaard vragen van een bank zijn:

  • Hoe lang kan je je geld missen (beleggingshorizon)
  • Wat is het maximale risico dat je wilt lopen (slaap je nog lekker als je beleggingen met 25% zijn gedaald)

Dit is leuk, maar als je je geld 5 jaar kan missen en het niet erg vindt als je 25% verliest, weet je nog niet waar je in wilt beleggen. Mijn voorkeur heeft het om te kijken naar het concrete doel. Wil je over 15 jaar een wereldreis maken? Wil je eerder stoppen met werken? Je huis afbetalen? Huis/auto voor kinderen kopen? En wat kost het om dit doel te bereiken? Het doel 'meer geld' of '1 miljoen' gaat je niet helpen. Het gaat erom wat je doet met het geld als je het hebt. 

Mijn peroonlijke voorbeeld (op hoofdlijnen): ik wil eerder met pensioen kunnen. Het bedrag dat mijn beleggingen waard zijn is daarvoor niet zo interessant, mijn focus ligt op het dividend wat wordt uitgekeerd (soort periodieke winstuitkering). Over +/- 15 jaar is mijn huis afbetaald en verwacht ik met € 3.000,- aan inkomen per maand rond te kunnen komen. Ik wil dus beleggingen die geld uitkeren, zodat ik op € 3.000,- per maand uit kom. Keert een ETF/aandeel geen dividend uit, dan valt hij dus al af. 

Je doel is persoonlijk. Als je je doel (en het moment dat je dit wilt bereiken) duidelijk hebt, kan je op zoek gaan naar de ETF's die erbij passen. Heb je echt geen idee waarom je wilt beleggen (of gewoon omdat het je spannend lijkt)? Dat kan ook, zelfs daar is wel een ETF voor. 

Hoe vind je de juiste ETF?

Tijd om praktisch te worden! Ik ben redelijk lui aangelegd. Ik vind het leuk om te beleggen, ik vind het ook leuk om individuele bedrijven te bestuderen, inclusief jaarrekeningen enzo (iedereen zijn hobby's), maar ETF's zijn voor mij gemak. Ik wil geen 5.000 ETF's bekijken, zodat ik die paar ETF's vind die bij mijn doelen passen. 

Gelukkig is er hulp. Ik beleg bij DeGiro en zij hebben een 'KernSelectie'. Dit zijn 200 ETF's waar je gratis in kan beleggen (mits je 1 transactie per maand per ETF doet. Doe je meer moet je je eerst even verdiepen in de voorwaarden). Deze 200 ETF's zijn al de eerste screening. Ze hebben deze gekozen op beschikbaarheid en een brede selectie gemaakt, zodat er voor iedereen iets bij zit. Zo hebben ze ETF's met focus op dividenduitkeringen (speciaal voor mij, kan niet anders), maar ook die de goudprijs volgt, waarmee je in obligaties kan beleggen, ETF's die de wereldindex volgt en meer. 

Dit zijn de richtlijnen die ik hanteer:

  • Zoek je hoog rendement? Gebruik 'grow' in de zoekfunctie
  • Lager risico? Combineer worldindex met obligaties en eventueel grondstoffen/goud
  • Passief inkomen opbouwen? Zoek op 'DIV' (dividend)
  • Duurzaam? Filter op de ESG rating 'AAA'
  • Weet je het niet? Kies dan voor een wereldindex (MSCI World index), tot je beter weet wat je wilt 

Beleggingen die passen bij mijn voorbeeld: Ik wil een passief inkomen. Ik heb 3 ETF's uitgekozen die dividend uitkeren. Deze 3 zijn geografisch gespreid (USA, Europa en Azië/Australië), zodat ik het risico verspreid. Met deze 3 ETF's, bouw ik een aanvullend inkomen op. 

Beleg je bij DEGIRO (officieel inmiddels FlatexDegiro), dan kan je dus gratis in handelen in deze ETF's. Beleg je elders? Bij de meeste brokers zijn deze ETF's nog steeds beschikbaar, maar dan moet je de kosten zelf bekijken bij je eigen broker.

Hoeveel geld heb je nodig om te starten met beleggen in ETF's?

Een argument wat ik vaak heb gehoord om NIET te beleggen is 'maar ik heb niet genoeg geld'. Persoonlijk vind ik dat geen best argument. De meeste ETF's zijn een paar tientjes om aan te kopen. Je kan 1 keer per maand een gratis transactie doen. Kan je 25 euro per maand missen, dan word je er niet direct rijk van, maar je kan wel vandaag starten. Wil je beleggen in de wereldindex, dan betaal je voor 1 ETF +/- € 75,-. Daarmee beleg je in 1 keer in 1.600+ bedrijven. Iedere keer dat je deze aanschaft ben je een stapje dichter bij je doel. 

Ik pleit er wel voor om een spaarbuffer te hebben, zodat je nooit aan je belegde geld hoeft te zitten (tenzij je je doel behaald hebt), maar als je een buffer hebt kan je starten. Heb je geen buffer, kan je alsnog starten met een paar tientjes per maand (dat is 1x minder de kroeg in, en loterij opzeggen of bijvoorbeeld iets vaker fietsen dan de auto pakken). Tenzij je aan de ondergrens van het sociaal minimum inkomen zit, kan je beleggen (dat zegt niet dat het voor iedereen geschikt is, want de beurs daalt af en toe, en soms hard ook. Daar moet je je wel geestelijk op voorbereiden. Op de langer termijn stijgt de beurs tot op heden altijd). 

Dus heb je een broker, start vandaag nog. Heb je geen broker? Start vandaag nog   (bijvoorbeeld bij DeGiro). Begin uiteraard wel eerst met je doelen, zodat je weet waarvoor je belegt.

Veel plezier/succes! 

Weet je echt niet waar je moet starten? Vraag dan hier gratis onze kant en klare portefeuille aan, inclusief stappenplan

Ik beleg persoonlijk bij DEGIRO. Dit is mijn favoriete broker. Open je een rekening, nadat je op een link geklikt hebt op deze pagina, dan ontvang ik een vergoeding (het kost jou helemaal niks). Dit motiveerd mij meer mensen te helpen en brengt mij een stapje dichterbij mijn beleggingsdoelen.

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen