eToro broker review
15 mei 2020 
in Review

eToro broker review

In deze review bekijken we de broker eToro. eToro is een broker, waar je zonder kosten in aandelen en ETF's kan handelen. Verder bieden ze met name CFD's (hefboomproducten) aan en staat 'social trading' centraal. Op het eerste oog lijkt het een broker en social media platform in 1, waar je ook nog eens gratis kan handelen. In deze review van de broker eToro lees je of dit platform mogelijk geschikt is voor je.

Let op: 67% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Eerste indruk

Voor ik start bij een broker, doe ik eerst mijn research. Wat zijn de kosten, is er een Nederlandstalige klantenservice, hoe lang bestaan ze en hoe is het gereguleerd. De klantenservice is Nederlandstalig en ze reageren binnen 24 uur (ik had 2 vragen, die hebben ze netjes beantwoord). Ze zijn in de UK en in Cyprus (heeft toch ruimere regelgeving) gereguleerd en bestaan al sinds 2007. Wat wel op viel, is dat ze een rekening met je naam en adres willen ontvangen, dat heb ik nog niet eerder gehad.

Eenmaal ingelogd bij eToro, is de eerste indruk prima. Het platform ziet er eenvoudig uit, de grafieken en tools zijn uitgebreid werken prima net als de zoekfunctie. Geld storten kan middels Paypal, overboeking, creditcard en sinds zomer 2020 ook met met iDeal. Al met al is mijn eerste indruk goed!

Het platform van eToro

Het platform van eToro werkt bijzonder eenvoudig. Aan de zijkant is een overzichtelijk menu en aan de bovenkant is 1 zoekfunctie. Je kan zoeken naar aandelen, grondstoffen, maar ook naar bijvoorbeeld personen. Ben je een belegger die gebruik maakt van technische analyse? Ze bieden realtime grafieken aan met meer dan 60 indicatoren.

Wat ook direct opvalt, is dat veel gebruikers heel actief zijn in het delen van informatie. Naast een broker is het ook een social media platform. Je kan je trades en behaalde resultaten open zetten, je profiel openbaar maken en je kan andere traders kopiëren hierover verderop meer). In de eerste 2 weken, waarbij ik actief gehandeld heb bij eToro, heb ik ook geen storingen ervaren.

Wil je het platform proberen? Dat kan, je krijgt $ 100.000,-. Daar kan je het gehele platform mee proberen.

Het aanbod op eToro

Het aanbod bij eToro is verrassend goed. Je kan in alle reguliere aandelen handelen uit Europa en Amerika. Als je ze koopt ben je ook echt eigenaar. Verder bieden ze CFD's aan voor grondstoffen, verschillende valutaparen en 200+ verschillende ETF's. Ben je iemand die in 'penny stocks' of small cap aandelen handelt, dan ben je bij eToro niet goed af. Ook een deel van onze dividendaandelen zijn niet beschikbaar op eToro. Verder zijn van vele landen (ook bijvoorbeeld Argentinië, Canada, Spanje, Duitsland en Nederland) aandelen te vinden op eToro. Tot slot kan je ook 'partials' kopen, een stukje aandeel. Tesla noteert ten tijden van schrijven ronde de € 700,-. Vind je dat teveel, koop je gewoon een stukje aandeel (minimum is € 50,-).

Let op, vanaf 31-12-2020 kan je (tijdelijk) niet in crypto's als Bitcoin handelen bij eToro. Ze voldoen momenteel niet aan de richtlijnen van De Nederlandse Bank (DNB). 

Kosten als je belegt bij eToro

Dan de kosten. Gratis beleggen en social trading zijn de parade paardjes van eToro, dus ik was erg benieuwd. Het klopt dat je in aandelen kan handelen, zonder transactiekosten en er zijn ook geen vaste kosten. Toch kwam ik tijdens deze review er achter dat er wel degelijk kosten zijn bij eToro. Deze heb ik kunnen ontdekken:

 • Opname kosten (€ 5,- per opname)
 • Spread bij handelen (verschil tussen aankoop/verkoop)
  • Voorbeelden BTC: 0,75%, EUR/USD 3 pips en aandelen/ETF's, +/- 0,3%)
 • Valutakosten bij storten/opnemen (het is een dollarrekening) Kosten zijn 250 pips (ongeveer 2,4%)

Handel je in CFD's, dan heb je ook nog kosten als je posities meer dan 1 dag/weekend aanhoudt. De formule ziet er als volgt uit:

eToro’s tarief + Libor)/365 * Eenheden * Aandelen Prijs in $ (sluitingsprijs)

Tarief is 6,4% voor een long positie, 2,9% voor een short positie. Concreet betekend dit dat je ongeveer 28 cent per nacht betaald voor een long positie en 12 cent voor short posities. Let op, dit geldt dus alleen als je in CFD's handelt (short of long met een hefboom). Koop je gewoon aandelen/ETF's zonder hefboom, heb je deze kosten niet.

Zoals je ziet zijn er wel kosten, op deze manier hoop ik dat je ze kan vergelijken met de transacties die je zelf uitvoert bij je eigen broker. In mijn ogen zijn de kosten erg laag.

Social trading op eToro

Het meest uniek van eToro is het social trading platform. Het bestaat uit 2 delen. Iedereen met een geverifieerd account (waar geld op staat) kan berichten plaatsen, aandelen taggen, analyses delen en reageren op andere berichten. Ook kan je andere traders die bij je passen volgen, net als op veel andere social media.

Wat er uitspringt is dat je andere traders kan kopiëren. Je kan op zoek gaan naar traders die jij geschikt vindt. Zo zijn er op eToro hele agressieve traders die per maand meer dan 10% rendement behalen, maar ook handelaren die 'slechts' enkele tienden per maand halen met een veel lager risico. Er is een risico classificering (schaal 1 tot 10), zodat je ook het risico van de handelaar in kan schatten. Je kan de huidige portefeuille inzien, inclusief geschiedenis (vanaf 2014 als ze al zolang bij eToro zitten), het aantal kopieerders en het onderhanden bedrag. Zo hebben de meest populaire beleggers meer dan 10.000 mensen die ze kopiëren met een gezamenlijk vermogen van boven de 5 miljoen! Dit maakt eToro uniek in beleggingsland (ze hebben wel wat concurrenten, maar niet zo groot). En het grote voordeel is, je betaald geen extra kosten om iemand te kopiëren!

Voordelen eToro

Zoals je uit deze review wellicht op kunt maken, wij zijn wel fan van eToro, na een tijdje gehandeld te hebben met ze. Dit zijn voordelen van eToro op een rij:

 • Geen kosten (op spread en opname kosten na)
 • Prettig platform
 • Aanbod van aandelen en ETF's
 • Social network
 • Copy trading
 • Nederlandstalige klantenservice
 • Je kan stukjes aandeel kopen (partials), zeker bij dure aandelen erg fijn als je een kleiner budget hebt!
 • Oefenaccount met $ 100.00

De lijst met voordelen is lang, maar ik wilde ze geen van alle weglaten. Wel is duidelijk dat eToro goed scoort.

Nadelen eToro

In mijn ogen zijn er 3 nadelen. De kostenstructuur is niet heel duidelijk (zie de paragraaf over kosten), je kan niet handelen in alle aandelen (met name de kleinere aandelen niet) en het je kan eenvoudig in CFD's handelen. Nu is dat laatste niet heel erg, maar 67% van de particuliere beleggers in CFD's verliezen geld op de lange termijn. Met hefboomproducten blaas je snel je beleggingsaccount op, dat is erg zonde! Wees hier dus voorzichtig mee!

Past eToro niet bij jou? Lees dan hier de review van DEGIRO

Conclusie: wel of niet beleggen bij eToro

Voor ik eToro zelf had geprobeerd, was mijn beeld 'eToro is geen echte broker'. Toch blijkt uit deze review van eToro dat de voordelen duidelijk overheersen en het wel een echte broker is. Je moet wel de controle hebben op geen 'gokjes' te wagen met grote CFD posities, want dan blaas je je account snel op. Wil je zelf met technische analyse aan de slag, of gewoon met hele kleine bedragen beleggen? Wil je 'lui beleggen' en andere traders kopiëren die een goed track record hebben? Dan is eToro een prima broker voor je!

Maak je een account aan via een link op deze pagina zoals deze, dan ontvangen wij daar een vergoeding voor. Desondanks hebben we een objectieve review geschreven. We zijn alleen positief over producten waar we echt achter staan!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen