Drie eenvoudige manieren om te starten met beleggen
13 november 2020 

Drie eenvoudige manieren om te starten met beleggen

Wil je starten met beleggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen zin om je te verdiepen in alle termologie of uitgebreide analyses zelf te doen? Gaat een (dure) financiële adviseur ook te ver? Geen nood! Op deze 3 manieren kan iedereen beleggen!

Voor je begint met beleggen

Er zijn enkele zaken die je echt moet weten, voor je gaat beleggen. Ook wil ik een paar aannames bij je checken. Op deze manier weet je zeker dat beleggen voor je geschikt is.

Wat is een broker?
Zonder broker is beleggen niet mogelijk. Een broker is voor aandelen, wat een bank voor geld is. Bij een broker leg je een order in. Je geeft aan wat je wilt kopen (en tegen welke prijs), de broker biedt deze order aan op de beurs. Worden de aandelen (of ETF's/obligaties/etc.) daadwerkelijk gekocht, registreert de broker het op jouw naam.

Alle grote banken hebben ook een brokerfunctie, maar deze zijn over het algemeen redelijk duur. Onze favoriete brokers op dit moment zijn DEGIRO (goedkoop, prettig platform), MEXEM (ook lage kosten, geavanceerder platform) of eToro (broker en social media platform in 1).

Wat is een ETF?
Een ETF is een 'Exchange Traded Funds'. Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het gewoon een mandje aandelen (of bijvoorbeeld obligaties of grondstoffen) dat een bedrijf voor je samenstelt. Wil je beleggen in alle 25 aandelen van de AEX (grootste Nederlandse beurs), dan kan je ze allemaal individueel kopen, of je koopt een ETF die de AEX volgt. Je koopt alleen de ETF en die belegt voor je in al de onderliggende aandelen. Je betaalt dan een paar tientjes in plaats van € 1.000+. Dit heb je ook voor de wereldindex (+/- 1400 bedrijven van over de hele wereld), maar ook specifieke branches, zoals 'healthcare', 'Energy' of zelfs 'canabis'.

In een ETF beleggen is meestal veel goedkoper dan ze zelf alle aandelen individueel aanschaffen. Het bedrijf achter de ETF (bijvoorbeeld iShares of Vanguard) rekent een beheervergoeding. Deze liggen vaak tussen de 0,05% en de 0,8% op jaarbasis (dit wordt gezien als laag, bij 'ouderwetse' fondsen was dit 1% tot 3,5%).

Lees je in dit artikel 'ETF', dan heb ik het dus over een mandje aandelen. Ik benoem erbij waar de ETF in belegt en wat de kosten zijn. Iedere ETF heeft ook nog een 'ISIN'. Dit is een uniek nummer, waarmee je de ETF kunt vinden bij je broker.

Wanneer is het verstandig om te starten met beleggen?
Normaal zeg ik, start zo jong mogelijk (dus dat is voor jou vandaag). Echter voor je gaat beleggen, is het verstandig om kritisch naar je financiële situatie te kijken. Heb je leningen buiten je hypotheek, betaal die zoveel mogelijk af. Is je buffer (kan je minimaal 6 maanden je lasten opvangen) groot genoeg? Heb je geld over dat je lang (jaren) kan missen? Mooi, dan is je financiële situatie waarschijnlijk geschikt om te beleggen.

Een ander belangrijk punt is dat beleggen risico met zich mee brengt. Zelfs als je belegt zoals in dit artikel, kan het voorkomen dat je een daling van bijvoorbeeld 25% meemaakt. Beleg je met € 4.000,-, dan kan je dus € 1.000,- of meer verliezen (in extreme situaties, maar iedere +/- 10 jaar komt dat voor). Blijf je daar rustig onder? Slaap je nog steeds prima? Of brengt dit stress met zich mee? Denk hier goed over na, dit is een reëel risico waar je rekening mee moet houden.

De eenvoudigste manier om te starten met beleggen: beleg in de wereldindex

De meest eenvoudige manier om te starten met beleggen is in de wereldindex. Dit is een ETF (dus mandje met aandelen), waarbij je belegt in ongeveer 1.400 bedrijven die overal in de wereld gevestigd kunnen zijn. Een voorbeeld is de iShares MSCI World UCITS ETF (ISIN IE00B0M62Q58, kosten 0,5% op jaarbasis). Je hoeft dus maar in 1 ETF te handelen. Door 1 ETF te kopen, beleg je in 1.400 aandelen met wereldweide spreding. Het enige dat je nodig hebt, is een broker die deze ETF aanbiedt.

Mijn aanvullende tip is, beleg bij broker DEGIRO. De genoemde ETF zit in de 'kernselectie' van DEGIRO. Dit is een lijst met ETF's waar je geen transactiekosten betaald (lees hier de volledige lijst en de voorwaarden van DEGIRO), bij 1 transactie per maand. Bovendien heb je bij DEGIRO geen vaste kosten.

Meer weten over DEGIRO? Lees hier onze review.

Andere beleggers kopiëren

Een andere manier om te starten met beleggen is door andere beleggers te kopiëren. Dit kan op meerdere manieren, er zijn Telegram/Whatsapp diensten die berichten sturen, automatische systemen die transacties voor je uit voeren en nog veel meer. Onze favoriet is echter de variant van eToro.

eToro is een broker en social media platform in één. Het komt er op neer, dat je, zodra je een account hebt aangemaakt, kan zoeken naar beleggers . Zie je een belegger met resultaten die voldoen aan je verwachtingen? Klik op 'Copy', kies je bedrag (minimaal $ 200,-) en je volgt zijn portefeuille en iedere transactie die vanaf dat moment door die persoon worden uitgevoerd. Je kan 1 persoon kopiëren, maar er ook voor kiezen om te spreiden over meerdere beleggers, met verschillende beleggingsstrategieën. Zelf beleggen kan je bij eToro overigens ook gewoon.

Tips waar je naar kunt kijken bij het kopiëren van een belegger op eToro:

  • Risicoscore (lager = beter, boven de 7 is zeer hoog, 4 of lager is prima)
  • Historie (je kunt de rendementen per maand terug kijken)
  • Max Drawdown (mijn favoriet, wat is het maximale verlies per dag/maand/jaar dat deze belegger op enig moment heeft gehad. Is dit 20+% dan moet je erg terughoudend zijn)

Je kunt mij ook volgen als belegger. Ik focus op een laag risico, kwaliteitsbeleggingen en een mooi dividendrendement (3% tot 5%). Je hoeft er maar enkele stappen voor te doorlopen:

  1. Maak een account aan bij eToro (als je die nog niet hebt)
  2. Stort geld (kan met iDeal, paypal, credit card etc.)
  3. Zoek op ‘LowRiskStrategy‘ (mijn accountnaam bij eToro)
  4. Klik op Copy (copy open trades ja)
  5. En dat is het!

Meer weten over eToro? Lees hier onze review

Je kunt bij eToro beleggen in CFD's (hefboomproducten, ik gebruik deze niet). 
Let op: 67% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Beleggen in een standaard portefeuille

Sommige ervaren beleggers bieden een standaard portefeuille aan via internet (net als ik). De belegger heeft het werk al gedaan om een specifieke portefeuille op te bouwen. Vaak hebben ze de portefeuille zorgvuldig samengesteld, getest (of ervaren) en delen ze ook de resultaten van de afgelopen jaren.

Men vraagt hier over het algemeen wel een vergoeding voor (van enkele tientallen euro's tot € 1.000,-+), eenmalig of periodiek, net afhankelijk van de aanbieder en het soort portefeuille. Een voorbeeld van een aanbieder met focus op Amerikaanse dividend aandelen is de auteur van het boek 'Beter beleggen dan de bank'. Wij bieden een eenvoudige maar goed gebalanceerde en geteste portefeuille op basis van ETF's aan, geschikt voor beginnende en ervaren beleggers. Je krijgt er een stappenplan en een aantal tips bij, zodat niks je tegen houdt om succesvol te beleggen. Het mooie is, je mag zelf je prijs bepalen (en ongeacht wat je betaalt, niet goed geld terug)!

Gratis onze ETF portefeuille ontvangen? Dat kan hier!

Algemene tips om succesvol te beleggen

Succesvol beleggen kan op vele manieren. Er zijn mensen die dagelijks tientallen transacties doen (daytraders) en winstgevend handelen, er zijn er ook die 40 jaar geleden 2 aandelen gekocht hebben en nu miljonair zijn. Wil je echter zonder al te veel stress beleggen dan moet je rekening houden met de volgende zaken

Verlies hoort erbij. Op de lange termijn, is de beurs altijd winstgevend geweest, zelfs als je vlak voor bijvoorbeeld de huizencrisis in 2008 ingestapt bent en erna niet meer verkocht hebt.

Beleg voor de lange termijn. Bedenk vooraf hoe lang je je geld minimaal wilt missen en blijf er dan ook vanaf. Heb je het over 15 jaar nodig? Beleg het en blijf er vanaf. Beleggen is echt een marathon. Snel rijk kan, maar dat eindigt voor de meeste mensen in 'snel arm(er)'. Er staan niet voor niks bij veel aanbieders van meldingen als '71% van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's bij deze aanbieder'.

Zorg voor een buffer op je spaarrekening. Dit kan ik niet genoeg benadrukken. Zorg eerst dat je je financiën op orde hebt, voor je gaat beleggen. Zorg dat je voldoende spaargeld hebt, zodat je echt niet aan je beleggingen hoeft te komen. Bij bijvoorbeeld het NIBUD kan je richtlijnen vinden wat een 'verstandig' bedrag is.

Spreiding geeft rust. Je kunt al je geld in 1 of 2 bedrijven investeren, maar als ze vervolgens failliet gaan, ben je je geld kwijt. Door te spreiden over bedrijven, maar ook over landen (met ETF of heel veel losse aandelen), verklein je dit risico enorm.

En nu?

Je hebt dit hele artikel gelezen, dank je! Mijn vraag aan jou is wat je nu gaat doen. Je bent niet voor niks op deze pagina gekomen, je wilt beleggen. Waarom start je niet vandaag? Wat houdt je nog tegen? In mijn ogen heb je opties:
1. Niks doen (helaas doen de meeste dat, maar die werken ook tot hun 70e).
2. vandaag nog actie ondernemen door te starten.
3. Als je nog vragen hebt deze stellen. Je mag mij met vragen altijd benaderen via mijn Facebookpagina!

Dit zijn de eenvoudigste manieren om te starten met beleggen. Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen? Schrijf je onder aan deze pagina in voor onze nieuwsbrief!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen