De beste ETF's voor een passief inkomen
29 augustus 2021 

De beste ETF's voor een passief inkomen

Er zijn vele manieren om een passief inkomen op te bouwen. Een van die manieren is beleggen. Wil je beleggen eenvoudig houden, dan kan je beleggen in ETF's. In dit artikel bespreek ik de 3 beste ETF's om een passief inkomen mee op te bouwen. Beleg je in alle 3 de ETF's, dan heb je meteen een goed gespreide portefeuille!

Wat is een ETF?

Voor mensen die niet weten wat een ETF is: een ETF is een 'Exchange-Traded Fund' (dit is letterlijk wat je ook op Wikipedia terug vindt). Er zijn hele boeken geschreven over ETF's, maar voor dit artikel is het voldoende weet dat het gewoon een mandje aandelen is (of obligaties of bijvoorbeeld grondstoffen, maar dat laat ik verder buiten beschouwing). 

Wil je een passief inkomen opbouwen, zonder uitgebreid op zoek te gaan naar aandelen die je daarbij helpen, dan zijn ETF's bijzonder interessant. Voor ieder doel is er wel een ETF, zo ook voor dividend. Dividend zijn winstuitkeringen van bedrijven aan de aandeelhouders. ETF's die in dividendaandelen beleggen, ontvangen dividend wat jij weer ontvangt als je belegt in de betreffende ETF. De beheerder van een ETF kiest de bedrijven (tientallen tot wel meer dan 1.000), jij koopt 1 ETF (bij sommige aanbieders, zoals DEGIRO nog zonder transactiekosten ook) en je krijgt periodiek dividend op je rekening gestort. 

Klinkt goed toch?

Wat versta ik onder een passief inkomen?

Een passief inkomen is een geldstroom waar je niks voor hoeft te doen. Dit is voor mij het ultieme doel, omdat je je vervolgens vrij kan maken van tijd en locatie. Je kan zelf kiezen waar je woont (want je hoeft niet meer naar je werk) en je kan zelf je tijd indelen (of dat je nu sport, vrijwilligerswerk doet of Netflix uit kijkt) terwijl je inkomen door blijft lopen. 

Mijn beleggingen zijn mijn belangrijkste inkomstenbron als het gaat om een passief inkomen (nog niet voldoende om te stoppen met werken, dus ik heb ook gewoon nog een baan). Je kan ook op andere manieren een passief inkomen genereren, zoals met een bedrijf (mits je het slim inricht), vastgoed, maar ook met bijvoorbeeld YouTubevideos. Mijn voorkeur gaat dus uit naar beleggen. 

Dit zijn de beste ETF's voor een passief inkomen

Voldoende achtergrond! Ik heb 3 ETF's geselecteerd, op basis van het uitkeren van dividend, de potentiële groei van dit dividend, in combinatie met geografische spreiding. De spreiding zorgt ervoor dat je toch wat minder risico loopt met je passieve inkomen uit ETF's. Is er een crisis in Amerika, of is gaat de dollar koers de verkeerde kant op, dan is het fijn als niet al je geld daar belegt is. Vandaar dat ik gekozen heb voor 3 ETF's met geogragische spreiding (wereldwijd). Dit zijn ze: 

1: ETF met Amerikaanse Dividend Aristocrats

De eerste ETF voor een passief inkomen is de 'SPDR S&P High Yield US Dividend Aristocrats ETF'. Dat is een hele mond vol... Laten we beginnen met het ontleden van de naam. SPDR is de aanbieder van het ETF, het bedrijf dat de ETF beschikbaar stelt om in te beleggen. S&P is de 'Standard and Poor', een Amerikaanse index waar honderden van de grootste Amerikaanse bedrijven aan genoteerd staan. High Yield staat voor 'hoogrentend/hoge opbrengst', US staat voor United States en Dividend voor dividend (winstuitkering). 

Aristocrat, of eigenlijk is het dividend aristocrat, is een term uit de beleggerswereld voor bedrijven die al lange tijd dividend uitkeren en dat in die jaren nog nooit verlaagd hebben. In het geval van Amerikaanse aandelen, gaat het om minimaal 25 jaar (waarbij het dividend wel regelmatig verhoogd is). Had je dus 25 jaar geleden aandelen gekocht die in deze ETF zaten, had je 25 jaar lang, ieder jaar (vaak ieder kwartaal) geld ontvangen, waar je niks voor hoeft te doen. Sterker nog, het wordt ook nog regelmatig opgehoogd. Dat is nog eens een passief inkomen.

Deze ETF bevat ongeveer 110 aandelen die dus al minimaal 25 jaar dividend uitkeren. Het betreffen allemaal Amerikaanse aandelen. Bedrijven waar je aan moet denken zijn bijvoorbeeld het telecom bedrijf AT & T, het oliebedrijf Chevron, een aantal vastgoedbedrijven, zoals Realty Income, maar ook IBM en AbbVie (medicijnen) zijn terug te vinden in deze lijst. 

Hoe vind je deze ETF?

Een ETF (aandelen overigens ook) heeft een ISIN, waarmee je hem terug kan vinden. De ISIN van deze ETF is IE00B6YX5D40. Zoek bij je broker op deze naam en je kan starten met beleggen. Beleg je bij DEGIRO? Je kan via de beurs Xetra gratis handelen in deze ETF. Lees hier hoe dat werkt en onder welke voorwaarden.

2: ETF met Europese Dividend Aristocrats 

De tweede ETF uit deze lijst richt zich op Europa, namelijk de Euro Dividend Aristocrats ETF. Deze ETF is vergelijkbaar met de voorgaande ETF, met als grootste verschil dat de 'regels' voor een dividend aristocrats anders zijn. Waar je in Amerika minimaal 25 jaar dividend moet uitkeren (zonder te verlagen), is dat in Europa 10 jaar.

Deze ETF bevat rond de 40 aandelen. Dit zijn dus allemaal Europese aandelen die minimaal 10 jaar dividend uitkeren. Bedrijven waar je met deze ETF in belegt zijn bijvoorbeeld Allianz (verzekeraar), Sanofi, Enagas en Red Electrica. 

Hoe vind je de Euro Dividend Aristocrats ETF?

De ETF heet voluit 'SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF'. Je kan hem ook vinden met ISIN IE00B5M1WJ87. Handel je bij DEGIRO, dan kan je via de beurs Xetra ook in deze ETF gratis handelen.

3: ETF Azië Pacific Select Dividend

De derde en laatste ETF is de iShares Azië Pacific Select Dividend ETF. Waar we met de eerste 2 ETF's ons richten op Europa en Amerika, bevat de laatste ETF aandelen uit ontwikkeld Azië (Hong Kong, Japan, Singapore), Nieuw Zeeland en Australië.

Deze ETF bevat 50 aandelen uit verschillende branches. Bedrijven die je tegen komt zijn onder meer Vtech en Mitshubishi, maar ook een aantal nutsbedrijven en bedrijven uit de mijnindustrie. 

Hoe vind je de Azië Pacific Select dividend ETF?

De ETF heet voluit 'iShares Azië Pacific Select Dividend ETF'. Je kan hem ook vinden met ISIN IE00B14X4T88. Handel je bij DEGIRO, dan kan je via de beurs Euronext Amsterdam gratis handelen in deze ETF, net als in de andere ETF's uit dit artikel.

Nadelen ETF portefeuille passief inkomen

Is er dan niks aan te merken op deze 3 ETF's? Ja zeker wel. Het belangrijkste nadeel vind ik, is dat je geen invloed hebt op de aandelen waarin je belegt. Er zijn een aantal branches die al lang een mooi dividend uitkeren, namelijk de olie- en de tabaksindustrie. Er komen best een aantal bedrijven uit deze branches voor in de ETF's. Persoonlijk beleg ik voor de (zeer) lange termijn, denk hierbij aan 40/50 jaar. Ik denk niet dat deze bedrijven dan nog bestaan in de huidige vorm. Verder zijn dit bedrijven met een enorme negatieve impact op de gezondheid van mensen en het milieu. Bij voorkeur beleg ik NIET in dit soort aandelen. Bij beleggen in ETF's heb je hier dus geen invloed op en heb je het te accepteren, of moet je niet beleggen in de ETF. 

Starten met je ETF portefeuille voor een passief inkomen

En nu? Nu is het jouw beurt! Wil je een passief inkomen opbouwen, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe? Het is niet moeilijk. Met deze 3 ETF's heb je alles waar een goed gespreide beleggingsportefeuille (in aandelen) aan behoort te voldoen. Je kan zelf spelen met de verhouding tussen de ETF's. Heb je meer vertrouwen in Europa, beleg iets meer in Europa. Verwacht je meer groei in Azië/Australië? Koop daar wat meer van. Weet je het niet? Dan kan je ook gewoon overal ongeveer 1/3e van aanhouden. 

2 laatste tips voor een passief inkomen met ETF's:

Tip 1: Deze portefeuille richt zich op de lange termijn (jaren, liefst nog veel langer). Als je je geld over 3 maanden weer nodig hebt, is beleggen in deze ETF's waarschijnlijk niet de beste keuze. Start alleen als je je geld jaren wilt/kan missen. 

Tip 2: Beleg iedere maand een bedrag. Als je vandaag al je geld investeert en morgen breekt er een economische crisis uit, dan is dat zuur. Koop maandelijks bij, zodat je de aankoopprijs over langere tijd (liefst echt wel langer dan een jaar) spreidt. 

Succes met beleggen! Heb je vragen, laat een bericht achter. Wil je onze standaard portefeuille ook ontvangen, inclusief handleiding HOE je moet beleggen bij een broker? Deze kan je gratis hier digitaal opvragen.

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen