Beter beleggen dan de bank - boek review
13 december 2019 
in Review

Beter beleggen dan de bank - boek review

Het boek 'Beter beleggen dan de bank' is geschreven door Fred Hendriks. Hij is veel in Amerika geweest, waar ze een ander pensioen stelsel hebben, waardoor ze in Amerika anders beleggen dan in Nederland. Ze zijn meer gefocust op dividend uitkeringen en minder op koerswinst. Ik heb het boek Beter beleggen dan de bank in enkele dagen gelezen en vond het dusdanig interessant dat ik mijn bevindingen graag met jullie deel!


Uitgangspunten van het boek

Het boek 'Beter beleggen dan de bank' gaat er vanuit dat je periodieke ontvangsten uit je beleggingen wilt. Zo keren aandelen dividend uit en Obligaties rente, waardoor je regelmatig geld ontvangt. In Nederland zijn er fondsen zoals Shell en Unilever die dividend uitkeren. Dit is ongeveer 2% tot 5% op jaarbasis. In Amerika echter, zijn er zowel obligaties als aandelen die 5% tot 12% rente/dividend op jaarbasis uitkeren. Door slim te investeren in dit soort beleggingen, kan je dus een passief inkomen opbouwen. Je ontvangt geld, zonder ervoor te hoeven werken! Fred Hendriks neemt je in zijn boek 'Beter beleggen dan de bank' mee en beschrijft hoe dit in zijn werk gaat.

Opbouw van het boek 'beter beleggen dan de bank'

Het boek begint met kennis maken met de auteur, Fred Hendriks. Vervolgens legt hij uit welke vormen er van beleggen zijn en wat 'hoog dividend beleggen' is. Ook gaat hij in op de manieren van vermogen opbouwen. Het eerste deel is voor de gevorderde belegger minder interessant, maar maakt wel dat beginnende beleggers eenvoudig aan kunnen haken. Het boek 'Beter beleggen dan je bank' is zo voor alle lezers geschikt. Fred Hendriks legt meerdere beleggingsfilosofieën uit, wat voor soort beleggers er zijn en de kosten die bij beleggen horen. Het thema van dit boek is inkomensgericht beleggen. Dit houdt in dat je, zoals eerder gemeld, geld ontvangt uit je beleggingen, als aanvullend of vervangend inkomen. De koers van het aandeel is daarbij minder relevant.

Dividend beleggen in Amerika

Fred Hendriks belegt vrijwel alleen maar in Amerika (en Canada). Dat komt omdat ze daar andere constructies hebben dan in Nederland en West Europa. Specifiek gaat het boek beter beleggen dan de bank in op de volgende mogelijkheden om in te investeren:

 • REIT (Real Estate investment Trust
 • BDC (Business Development Corporation
 • CEF (Close end Funds)
 • MLP (Master Limited Partnerships)
 • Baby Bonds

Dit zijn aandelen, fondsen en obligaties, maar wel binnen een speciale categorie. Voor sommige vormen (zoals REIT) geldt bijvoorbeeld dat 90% van de winst als dividend MOET worden uitgekeerd. Dit is direct de belangrijkste reden dat de dividendpercentages zo hoog liggen.

In Nederland worden portefeuilles normaal gesproken gespreid over landen en over soorten beleggingen (deels aandelen, cash, obligaties, vastgoed etc.). Bij deze beleggingen is dat lastiger. De tips die Fred Hendriks meegeeft is om je portefeuille over een periode van 2 jaar op te bouwen en minimaal 10 verschillende aandelen/obligaties te kopen, uit verschillende genoemde categorieën. Tevens geeft hij aan niet teveel naar de koers te kijken. Het uitbetaalde dividend moet je meenemen in je risicobepaling (als er na 3 jaar geen koerswinst is, maar je hebt wel 3x 8% aan dividend ontvangen, heb je een prachtig resultaat).

Op zoek naar een broker? Lees hier mijn review van DEGIRO

Geschikte brokers om te beleggen zoals Fred Hendriks

In het boek worden een aantal suggesties gedaan voor brokers. Het algemene advies is om niet te beleggen bij je huisbank, omdat deze over het algemeen duur zijn. Hij noemt een aantal bekende brokers, zoals Binckbank, DEGIRO en Lynx. Persoonlijk beleg ik bij DEGIRO, omdat deze simpelweg goedkoop is, maar wel een goed aanbod heeft.

Tevens adviseert hij om een Amerikaanse broker in de hand te nemen, omdat niet alle producten bij DEGIRO beschikbaar zijn. De broker MEXEM is gewoon in Nederland beschikbaar en biedt alle door Fred Hendriks genoemde producten aan.

Eindoordeel boek 'Beter beleggen dan de bank'

Inmiddels heb ik het boek 2 keer gelezen en dit zijn de positieve en negatieve punten:

Positief

 • Uitgangspunt is inkomen in plaats van 'klassieke' spreiding en vermogensgroei door koerswinst
 • Voor beginners en gevorderde lezers
 • Goedkoop voor een beleggingsboek: € 15,- (of € 10 voor ebook, zijn geld meer dan waard)
 • Stappenplan tot opbouwen portefeuille
 • Voorbeelden van aandelen/obligaties

Kanttekeningen

 • Valutarisico naar mijn mening onderbelicht
 • Voorbeeldportefeuille uit het boek is (in ebook formaat) niet leesbaar
 • Voorbeeldportefeuilles online beschikbaar, maar tegen betaling

Na het lezen van het boek kan moet je nog wel op zoek gaan naar geschikte beleggingen, maar door de voorbeelden in het boek zijn deze redelijk eenvoudig te vinden. De besproken investeringen zijn het zeker waard om toe te voegen aan je beleggingen, wat mij betreft is dit voor mensen die op zoek zijn naar een passief inkomen een must read!

Wil je een hoog rendement, dan kan je ook op zoek naar andere alternatieve dan aandelen, zoals als particulier geld uitlenen, ook wel peer to peer lenen genoemd.

Sommige links zijn affiliate links. Klik je op de link, dan ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou helemaal niks extra's.

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen