Beleggen in aandelen voor Dummies boek review
Sebastiaan
31 januari 2020 
in Review

Beleggen in aandelen voor Dummies boek review

Voor Dummies boeken zijn er in alle soorten en maten. Er zijn er meerdere geschreven over investeren, waaronder 'Beleggen in aandelen voor Dummies' van Paul Mladjenovic. Dit boek heb ik recent gelezen en dit is de review!

Opbouw van het boek

De voor dummies boeken zijn altijd zo opgebouwd dat ze over een onderwerp zowel mogelijk basisinformatie delen. Zo ook in Beleggen in aandelen voor dummies. Het boek is ingedeeld in de volgende 5 delen:

  • De hoofdzaken van beleggen in aandelen
  • Voordat je gaat kopen
  • De juiste keus maken
  • Beleggingsstrategieën en -tactieken
  • Het deel van de tientallen

Per deel zal ik kort toelichten wat er wordt beschreven.

De hoofdzaken van beleggen in aandelen

In het deel 'de hoofdzaken van beleggen in aandelen' wordt er gekeken naar je persoonlijke financiële situatie. Wat is je eigen balans en hoe stel je die op. Wat zijn je persoonlijke financiële doelen en hoe past beleggen daar je doelen. Vervolgens wordt er gekeken naar de risico's en volatiliteit van beleggen, samen met een algemene basisbeginselen van aandelen.

Voordat je gaat kopen

Deel twee uit beleggen in aandelen voor dummies heet 'voordat je gaat kopen'. De basis van economie wordt besproken en de samenhang met beurskoersen en koersoverzichten. Vervolgens worden brokers benoemd (inclusief concrete voorbeelden zoals Lynx en DeGiro), hoe uitkeren van dividend bij aandelen werkt en tot slot een stuk technische analyse.

De juiste keus maken

Bij het deel de juiste keus maken, krijg je eerst een boekhoudkundige basis. Dit is duidelijk uitgelegd, waardoor het boek nog steeds leesbaar blijft. Vervolgens wordt er gekeken wat je met deze cijfers kunt. Wanneer is een aandeel nu een goed aandeel? Ook wordt er gekeken naar small cap aandelen en beursintroducties. Tot slot wordt beleggen gekoppeld aan de economische ontwikkelingen en de invloed van politiek op de beurs.

Beleggingsstrategieën en -tactieken

Dit is mijn favoriete deel uit het boek, want hier ga je concreet naar strategieën kijken binnen beleggen en leg je een goede basis voor het nemen van aankoopbeslissingen. Je krijgt een aantal goede tips als het gaat om het screenen van aandelen (bijvoorbeeld met behulp van de aandelen screener van Yahoo). De verschillende soorten orders worden uitgelegd, inclusief complexe orders (die overigens lang niet door alle brokers worden ondersteund). Tot slot wordt er gekeken naar dividend beleggen, waarde beleggen en andere strategieën.

Zoek je een broker? Lees hier de review van DEGIRO

Het deel van de tientallen

Het deel van de tientallen komt in ieder voor dummies boek voor en is het deel waar ik altijd als eerste heen blader. Ook in beleggen in aandelen voor dummies komt dit deel dus voor. Er zijn drie lijstjes samengesteld:

  • Tien aanwijzingen voor een goed aandeel
  • Tien manieren om te profiteren van een baissemarkt (neerwaartse markt)
  • Tien beleggingen en strategieën die prima bij aandelen passen

In de tientallen staan waardevolle tips. Je kan kijken welke tips het beste bij jouw beleggingsvisie passen en de tips gebruiken (en je er verder in verdiepen) om betere beleggingskeuzes te maken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als afsluiter zijn er nog een aantal bijlagen toegevoegd. Er staan een aantal bronnen benoemt (zoals nl.investing.com) en links naar brokers. Ook staan de belangrijkste kerngetallen uitgelegd, wat een goede toevoeging is!

Geen tijd om je zelf te verdiepen in beleggen? Wij bieden onze ETF portefeuille GRATIS aan, inclusief stappenplan voor beginners!

Conclusie

Het boek 'beleggen in aandelen voor Dummies' is een goed boek. Als je een beginnende belegger bent, maak je echt een kickstart als je eerst dit boek leest. Zoals je kan lezen in deze review krijg je van alle aspecten een goede basis. Ook beleggers met enige ervaring kunnen uit dit boek nieuwe inzichten halen. Wil je een boek die alle aspecten van beleggen raakt, dan zit je met Beleggen in aandelen voor Dummies goed!

Over de schrijver
Sebastiaan
Reactie plaatsen