Beleggen bij eToro: maandoverzicht december 2020
02 januari 2021 

Beleggen bij eToro: maandoverzicht december 2020

Let op, ik ben gestopt met beleggen bij eToro (ik focus me op 1 broker, namelijk DeGiro. Mijn beleggingen stonden te verspreid. eToro is nog steeds een prima broker, maar heeft niet mijn eerste keus).

2020 is voorbij! Het jaar met een pandemie, een beurscrash en all time highs! 2020 is ook het jaar dat ik in augustus 2020 een openbare portefeuille bij eToro ben gestart, die voor iedereen inzichtelijk is. Wil je hem (GRATIS) kopiëren kan dat ook, zie einde van het artikel!

In dit blog laat ik weten waarom ik bepaalde beslissingen heb genomen en kijk ik terug op het behaalde rendement in 2020 bij eToro.

Ken je de broker eToro niet? Lees hier mijn review!

Wijzigingen bij eToro december 2020

In december heeft eToro best wat wijzigingen doorgevoerd. Met de meeste wijzigingen ben ik erg blij. Allereerst hebben ze ruim 200 aandelen en ETF's toegevoegd. Zo kan er gehandeld worden in Plug Power (bijzonder populair aandeel momenteel), maar ook in nieuwe ETF's, bijvoorbeeld in de healthcare, maar ook een aantal ETF's met een mooie dividenduitkering.

Als Europeaan kunnen we geen Amerikaanse ETF's zelf aankopen, maar wel een CFD (met of zonder hefboom) van de ETF. Eigenlijk koop je niet de ETF, maar een financieel derivaat. Het bezit is anders, maar je hebt nog wel de voordelen van de ETF. Zo worden er door eToro buiten de spread (mits je zonder hefboom handelt) geen kosten gerekend en ontvang je gewoon dividend. Waar er een minimum van $ 500,- per transactie gold, is dat aangepast naar $ 50,-. Dit geeft meer mogelijkheden tot spreiden, maar ook als kleine belegger kan je makkelijker starten bij eToro.

Tot slot is er een (tijdelijke) stop op handel in crypto bij eToro. eToro voldoet niet aan de gewenste eisen van De Nederlandsche Bank. Dit is waarschijnlijk tijdelijk. Ik handel persoonlijk niet in crypto, dus dit heeft geen impact voor mij.

Wijzigingen in mijn portefeuille bij eToro november 2021

In november heb ik slechts enkele transacties gedaan (lees hier meer de update van november 2020). In december is dat niet heel anders. Ik heb 4 nieuwe aankopen gedaan en 4 posities gesloten.

Verkopen eToro december 2020

Eind december heb ik 4 posities gesloten. De eerste is de ETF IEML.L, Obligaties van overheden in opkomende landen. Ik heb deze gesloten met 7,56% winst. De ETF was volatieler dan ik had verwacht. Met de nieuwe ETF's zijn er in mijn ogen betere alternatieven (zie aankopen). Hetzelfde geld voor IEF, Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 7 tot 10 jaar. Ik heb mijn positie met 25% verkleind (met een verlies van 1,06%).

Ik heb ook 2 aandelen verkocht. Cadence BanCorp (CADE) met een winst van 43,5% (niet slecht in enkele maanden). Dit aandeel is dusdanig gestegen dat het mogelijk overgewaardeerd is. Ik pak liever nu mijn winst, dan een lage dividend uitkering. Ook Ecolab heb ik gesloten met een winst van 6,46%. De koers/winstverhouding is bijna 40, terwijl het dividend lager dan 1% is.

Aankopen december 2020 eToro

Waar ik in november VXX (volatiliteits ETF, die stijgt bij daling van de beurs) deels heb verkocht, heb ik in december deze positie weer uitgebreid. Met de Brexit, lockdowns, vaccinatieprocessen en in januari/februari cijfers over 2021 weet ik niet wat er gaat komen. Door deze positie te vergroten, verlaag ik het neerwaarts risico. Ook heb ik de ETF GDX (goudmijners) weer opgenomen. Zo beleg ik indirect in goud, door in bedrijven in de goudmijnindustrie te beleggen. Ik beleg liever in bedrijven dan in grondstoffen, omdat bedrijven omzet/winst draaien en waarde toevoegen. Een grondstof alleen doet dat niet.

Van de nieuwe ETF's heb ik er 2 toegevoegd, namelijk Global SuperDividend US (DIV) en Invesco Preferred (PGX). Beide hebben een bovengemiddeld dividend en met name de preferred ETF heeft een lager risico ten opzichte van een aantal van de verkochte posities.

Dividend bij eToro

Er waren 21 posities (zowel ETF's als aandelen) die in november dividend hebben uitgekeerd, met een waarde van 0,25% van mijn portefeuille (over 1 maand dus).

Rendement november 2020 portefeuille eToro

Het koersrendement in de maand november was 1,58%. Het totaal rendement sinds de start van deze portefeuille in augustus bij eToro over 2021 is 4,93%

Huidige portefeuille bij eToro per 1 december 2020

BedrijfTickerSoortLandPercentage
Bank of China3988.HKAandeelHong Kong2,33
Automatic Data ProcessigADPAandeelUSA2,33
BASFBAS.DEAandeelDE2,48
Global SuperDividend USDIVETFUSA6,53
Colgate PalmoliveCLAandeelUSA2,33
Duke EnergyDUKAandeelUSA2,33
Gold miners ETFGDXETFUSA2,33
FacebookFBAandeelUSA2,33
Flow TradersFLOW.NVAandeelNL2,44
ValeoFR.PAAandeelFR2,33
Alphabet (google)GOOGAandeelUSA2,33
HoneywellHONAandeelUSA2,33
US bonds 7-10y ETFIEFETFUSA7,06
Incesco Preferred ETFPGXETFUSA5,59
High yield obligatiesJNKETFUSA5,06
Johnson & JohnsonJNJAandeelUSA2,33
Coca ColaKOAandeelUSA2,36
MastercardMAAandeelUSA2,33
NestleNESN.ZUAandeelCH2,33
National GridNG.LAandeelUK2,33
AholdAD.NVAandeelNL2,33
Realty IncomeOAandeelUSA2,33
Roche HoldingROG.ZUAandeelCH2,33
US Bonds 1-3y ETFSHYETFUSA4,71
SiemensSIE.DEAandeelDE2,33
STAG industrialSTAGAandeelUSA2,33
AT & TTAandeelUSA2,33
US bonds short term inflation ETFVTIPETFUSA9,37
Volatilitie ETFVXXETFUSA5,68
Walgreens Boots AllianceWBAAandeelUSA2,33
WelltowerWELLAandeelUSA2,33
Cash


0,03

Mijn positie cash is momenteel vrijwel nul.

Gratis mijn strategie kopiëren bij eToro?

Wil je zonder zelf research te doen, automatisch beleggen in deze portefeuille, waarbij je niet eens zelf hoeft aan te kopen en verkopen, omdat je automatisch mijn strategie kopieert? Dat kan. Je hoeft alleen de volgende stappen te volgen:

  1. Maak een account aan bij eToro (als je die nog niet hebt)
  2. Stort geld (kan met iDeal, paypal etc.)
  3. Zoek op ‘LowRiskStrategy
  4. Klik op Copy (copy open trades ja)
  5. En dat is het!

Je kunt bij eToro beleggen in CFD's (mogelijkheid tot beleggen met hefboom, ik gebruik geen hefboom in mijn portefeuille).
Let op: 67% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Meer geld overhouden om te beleggen? Doe mee met onze spaarchallenge, schrijf je onderaan deze pagina in!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen