Actief inkomen vs passief inkomen
15 november 2019 

Actief inkomen vs passief inkomen

Leven kost geld, of je nu iedere maand op vakantie wilt of niet. Een dak boven je hoofd en eten en drinken is toch het minimale wat een mens nodig heeft. Iedereen heeft geld nodig en dus een inkomen. Maar wat is de definitie van een inkomen? Welke soorten inkomens zijn er en welk inkomen past het meeste bij jou?

Wat is de definitie van inkomen

Wat is de definitie van inkomen? De definitie van inkomsten of een inkomen verschilt. In het woordenboek staat een andere definitie dan bijvoorbeeld de Belastingdienst hanteert. De definitie van inkomen die ik het meest vind passen is die van Wikipedia:
"Inkomen is alles wat iemand als opbrengst van arbeid, onderneming, onroerend goed of vermogen geniet, bijvoorbeeld loon, winst, huur, pacht, dividend of rente."

Het mooie van deze definitie is dat je direct onderscheidt ziet in vormen van inkomsten, namelijk actief inkomen (Loon en voor de meeste bedrijven winst) en passief inkomen (huur, pacht, dividend of rente (en in sommige gevallen winst)).

Wat is actief inkomen?

Een actief inkomen is het ruilen van tijd voor geld. Feitelijk wordt je per tijdseenheid (vaak uren) betaald voor je werk. Dit geldt voor de meeste Nederlanders, in de vorm van loondienst. Werk je als freelancer (in de IT, bouw etc.), heb je een winkel, werk je als zelfstandige in bijvoorbeeld de bouw, dan maak je winst. Toch zie ik dit nog steeds als actief inkomen. Waarom? Werk je niet, krijg je geen geld. Je bent afhankelijk van de uren die je werkt. De belangrijkste factor is daarbij tijd. Tijd is het schaarste goed dat we hebben als mensen. Tijd is namelijk het enige dat niet te koop is. Geld is altijd te verdienen, eigenlijk alles is met geld te koop behalve tijd.

Iedere uur kan je slechts 1 keer beleven. Die kan je gebruiken om te lezen, gamen, TV te kijken, met je familie/vrienden door te brengen, te slapen of te werken. Je kan ervoor kiezen om te werken tot pensioen (ik kan waarschijnlijk pas ergens rond mijn 70e met pensioen, dat is mijn verwachtte AOW leeftijd), of je kan kijken of je een passief inkomen op kunt bouwen.

Wat is een passief inkomen

Een passief inkomen is een inkomen dat je geniet, zonder dat je daar specifieke uren voor hoeft in te ruilen.

Klinkt mooi, maar wat is dat concreet? De meest bekende vormen van passief inkomens zijn: spaarrente (anno 2019 is dat 0,1%), rente van obligaties en dividend van aandelen. Nadeel hiervan is dat je vermogen moet hebben. Stel je hebt een minimaal inkomen van € 4.000,- per maand nodig voor je gewenste levensstandaard, dan moet je dus op een vermogen van 1 miljoen euro een rendement van 4,8% halen. Voor de meeste mensen houdt dat in dat je 50 jaar moet werken... En juist, dan ben je ongeveer 70 en kan je nog niet eerder met pensioen! Tijd om creatiever te worden.

Starten met beleggen? Doe dat met onze GRATIS ETF portefeuille (met stappenplan). Lees hier meer

Hoe kom je aan een passief inkomen?

Laten voorop stellen: ik ben in loondienst (in 2020), dus ik geniet een actief inkomen. Mijn doel is om een aanvullend passief inkomen te genereren. Mijn kennis ligt in de beleggingswereld (ik heb bij een bank gewerkt, 25% van mijn HBO opleiding bestond uit beleggen, ik heb belegd in opties en Forex, maar dat is speculatief en genereert géén passief inkomen). Zoals we eerder hebben gezien, moet je toch naar de 1 miljoen euro om echt een substantieel passief inkomen te kunnen genereren (op basis van dividend/rente).

Tijd om op zoek te gaan naar alternatieve vormen van passief inkomen. Ik ben gek op 'top 10' lijstjes (mede met dank aan 1 van mijn ochtend rituelen), dus ook voor mogelijke soorten passief inkomen heb ik een top 10 lijstje gemaakt, waar ook jij mogelijk je voordeel mee kan doen!

 1. Een blog beginnen (hoe verrassend :))
 2. Geld uitlenen als particulier via Mintos
 3. (E)boek schrijven en verkopen
 4. Vastgoed investeringen
 5. Investeren in start ups
 6. Royalties van muziek of films
 7. YouTube kanaal starten / monetizen
 8. Training(en) maken en digitaal verkopen
 9. Foto's (zoals stockfoto's) verkopen
 10. Investeren in beleggingen bij DEGIRO die dividend uitkeren
 11. Bonus: Webshop met geautomatiseerde processen (Shopify i.c.m. drop shipping bijvoorbeeld)

Alles uit mijn top 10 lijstje kost tijd (net als bij aan actief inkomen zoals loondienst). Het enige verschil is dat er een mogelijkheid is om de geïnvesteerde tijd in een later stadium om te zetten in geld (cash flow), zonder dat je er veel voor hoeft te doen als het loopt. Stel je schrijft een boek in 400 uur. Je verkoopt je boek met een marge van € 5,- per boek en je verkoopt er 100 per maand van (klinkt niet als heel gek veel toch?). Je ontvangt € 6.000 per jaar, voor een eenmalige tijdsinvestering. Binnen een jaar was je geïnvesteerde tijd dus € 150,- op uurbasis waard en dit wordt alleen maar meer met iedere verkoop, zonder nieuwe uren eraan te besteden! Of je maakt een video die het op YouTube de komende 10 jaar goed doet, je runt een webshop die grotendeels is geautomatiseerd... Er is 1 gemene deler. Je hoeft niet 1 uur te werken voor een vast bedrag, je investeert je tijd vooraf, maar kan er lang profijt en passieve inkomsten van hebben.

Komende maanden/jaren ga ik een aantal van dit lijstje proberen, om zo een aanvullend inkomen te generen. Blijf het blog lezen om te kijken hoe het gaat en wellicht inspireert het jou ook!

Wil je als eerste mijn blog posts lezen, volg ons dan op Facebook!

Over de schrijver
Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.
Reactie plaatsen